Akyazı Güncel Haber

Akyazı Güncel Haber

Akyazı Haber - Akyazi Haber - Son Dakika Akyazı Haber -Akyazi Haber Akyazı Haber – Akyazi Haber Akyazı Haber | Son Dakika Sakarya Akyazı Haberleri Akyazı Güncel Haber

Akyazı Güncel Haber

Akyazı Haber - Akyazi Haber - Son Dakika Akyazı Haber -Akyazi Haber Akyazı Haber – Akyazi Haber Akyazı Haber | Son Dakika Sakarya Akyazı Haberleri
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Batı Nil virüsü (West Nile virus) Nedir?

Batı Nil virüsü (West Nile virus) Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Batı Nil virüsü (West Nile virus) Nedir? Hastalığının Tedavisi ve Önlenmesi

Batı Nil Virüsü (West Nile Virus), sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşan bir virüstür. Genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygındır, ancak zamanla diğer bölgelerde de görülmeye başlanmıştır. Virüs, ilk olarak Batı Nil bölgesinde tanımlanmıştır ve kuşlar, virüsün ana rezervuarlarıdır. Sivrisinekler, enfekte kuşları ısırarak virüsü alır ve daha sonra insanları veya diğer hayvanları ısırarak virüsü bulaştırır.

  • Batı Nil virüsü genellikle enfekte sivrisineğin ısırmasıyla yayılır.
  • Belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, kusma, ishal veya döküntü yer alır.
  • İnsanlarda Batı Nil Virüsü hastalığını (Batı Nil) önlemek için bir aşı veya tedavi etmek için bir ilaç bulunmamaktadır.
  • Sivrisinek ısırıklarını önlemek için önlemler alarak riskinizi azaltabilirsiniz.

Batı Nil virüsü, Amerika Birleşik Devletleri’nde sivrisinek kaynaklı hastalıkların önde gelen nedenidir. En sık enfekte bir sivrisineğin ısırmasıyla insanlara yayılır. Batı Nil vakaları, yaz aylarında başlayıp sonbahara kadar devam eden sivrisinek mevsiminde görülür.

İnsanlarda Batı Nil’i önlemek için aşı veya tedavi etmek için ilaç yoktur. Neyse ki, Batı Nil virüsüyle enfekte olan çoğu insan kendini hasta hissetmez. Enfekte olan her 5 kişiden yaklaşık 1’i ateş ve diğer semptomlar geliştirir. Enfekte olan her 150 kişiden yaklaşık 1’i ciddi, bazen ölümcül bir hastalık geliştirir. Sivrisinek ısırıklarını önleyerek Batı Nil riskinizi azaltın .

Batı Nil virüsünden nasıl korunuruz

  • Batı Nil virüsü hastalığını (Batı Nil) önlemek için herhangi bir aşı veya ilaç bulunmamaktadır.
  • Batı Nil’den korunmanın en iyi yolu sivrisinek ısırıklarından korunmaktır.

Batı Nil virüsü, enfekte bir sivrisineğin ısırmasıyla insanlara yayılır. Sivrisinekler gündüz ve gece ısırır.

Batı Nil’i önleyecek bir aşı veya ilaç bulunmamaktadır.

Batı Nil’den korunmanın en iyi yolu sivrisinek ısırıklarından korunmaktır.

  • Böcek kovucu kullanın
  • Uzun kollu gömlek ve pantolon giyin
  • Giysilere ve teçhizata davranın
  • Sivrisinekleri iç ve dış mekanlarda kontrol altına almak için adımlar atın

Batı Nil Virüsü Hastalığının Tedavisi ve Önlenmesi

  • eyicidir.
  • İnsanlarda kullanılmak üzere lisanslı WNV aşısı bulunmamaktadır.
  • WNV hastalığının önlenmesi toplum düzeyindeki sivrisinek kontrol programlarına, kişisel koruyucu önlemlere ve kan ve organ bağışçılarının taranmasına bağlıdır.
  • BNV hastalığı olan hastalar, hastalıktan sonra 4 ay boyunca kan bağışında bulunmamalıdır.

Tedavi

WNV hastalığı için spesifik bir tedavi yoktur; klinik yönetim destekleyicidir. Şiddetli meningeal semptomları olan hastalar genellikle baş ağrıları için ağrı kontrolüne ve ilişkili mide bulantısı ve kusma için antiemetik tedavi ve rehidratasyona ihtiyaç duyarlar.

Ensefaliti olan hastaların, yüksek intrakraniyal basınç ve nöbet gelişimi açısından yakından izlenmesi gerekir. Ensefaliti veya poliomiyelitli hastalar, hava yollarını koruyamama açısından izlenmelidir. Akut nöromüsküler solunum yetmezliği hızla gelişebilir ve uzun süreli ventilasyon desteği gerekebilir.

WNV hastalığı için çeşitli ilaçlar değerlendirilmiş veya deneysel olarak kullanılmıştır. Ancak, bugüne kadar hiçbiri spesifik bir fayda göstermemiştir.

İnsanlarda kullanılmak üzere lisanslı WNV aşısı yoktur. Bir aşının bulunmaması durumunda, WNV hastalığının önlenmesi vektör yoğunluklarını azaltmak için toplum düzeyinde sivrisinek kontrol programlarına, enfekte sivrisineklere maruziyeti azaltmak için kişisel koruyucu önlemlere ve kan ve organ bağışçılarının taranmasına bağlıdır. Kişisel koruyucu önlemler arasında sivrisinek kovucuların kullanımı, uzun kollu gömlekler ve uzun pantolonlar giymek ve gün batımından gün doğumuna kadar açık havada kalma süresini sınırlamak yer alır. Klima kullanmak, pencere ve kapı sineklikleri takmak ve evin etrafındaki sivrisinek üreme alanlarını azaltmak WNV maruziyeti riskini daha da azaltabilir.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kan ve bazı organ bağışları WNV enfeksiyonu açısından taranır; sağlık çalışanları kan nakli veya organ nakli yoluyla WNV’nin olası bulaşmasına karşı dikkatli olmalıdır. Kan nakli veya organ nakliyle geçici olarak ilişkili olan herhangi bir WNV enfeksiyonu şüphesi derhal ilgili eyalet veya yerel sağlık departmanına bildirilmelidir. WNV enfeksiyonu doğrulanan kişiler, hastalıklarından sonra 120 gün (4 ay) boyunca kan bağışında bulunmamalıdır.

Batı Nil Virüsü Hastalığının Klinik Belirtileri ve Semptomları

  • Batı Nil Virüsü (WNV), menenjit, ensefalit ve akut flask miyelit gibi akut ateşli hastalıklara veya nörolojik hastalıklara neden olabilir.
  • Kuluçka süresi 2-14 gün arasında değişir ancak bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha uzun olabilir.
  • WNV nöroinvaziv hastalığı olan kişilerde genel ölüm oranı yaklaşık %10’dur ve ensefalit ve akut flaksid miyelit ile birlikte uzun vadeli nörolojik sekeller yaygındır.

Klinik sunum

WNV hastalığı, özellikle virüs aktivitesinin bildirildiği bölgelerde yaz aylarında sivrisineklere maruz kalmış, kan nakli veya organ nakli geçirmiş, akut ateşli veya nörolojik hastalığı olan herhangi bir kişide düşünülmelidir. Ayrıca, gebelik veya emzirme döneminde WNV ile enfekte olmuş bir anneden doğan herhangi bir bebekte de tanı düşünülmelidir.

Uygun durumlarda ensefalit ve aseptik menenjitin diğer nedenleri de dikkate alınmalıdır (örneğin, herpes simpleks virüsleri, enterovirüsler, Powassan virüsü, St. Louis ensefalit virüsü, La Crosse virüsü, doğu at ensefaliti virüsü).

Belirtiler ve semptomlar

WNV hastalığının kuluçka süresi genellikle 2 ila 6 gündür, ancak 2 ila 14 gün arasında değişebilir ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde birkaç haftaya kadar uzayabilir.

İnsan WNV enfeksiyonlarının tahmini %70-80’i subklinik veya asemptomatiktir. Semptomatik kişilerin çoğu, genellikle baş ağrısı, güçsüzlük, miyalji veya artralji içeren akut sistemik ateşli bir hastalık yaşar; gastrointestinal semptomlar ve geçici makulopapüler döküntü de sıklıkla bildirilir. Enfekte kişilerin %1’inden azı, tipik olarak menenjit, ensefalit veya akut flaks miyelit olarak ortaya çıkan nöroinvaziv hastalık geliştirir.

  • WNV menenjiti, diğer etiyolojiler nedeniyle viral menenjitten klinik olarak ayırt edilemez ve tipik olarak ateş, baş ağrısı ve ense sertliği ile kendini gösterir.
  • WNV ensefaliti, genellikle ateş ve mental durumda değişiklik, nöbetler, fokal nörolojik defisitler veya tremor veya parkinsonizm gibi hareket bozuklukları ile kendini gösteren daha ciddi bir klinik sendromdur.
  • WNV akut flaksid miyelit genellikle klinik ve patolojik olarak poliovirüsle ilişkili poliomyelit ile aynıdır, ön boynuz hücrelerinde hasar vardır ve mekanik ventilasyon gerektiren solunum felcine ilerleyebilir. WNV akut flaksid miyelit genellikle izole uzuv felci veya felci olarak ortaya çıkar ve ateş veya belirgin viral prodrom olmadan ortaya çıkabilir. WNV ile ilişkili Guillain-Barré sendromu ve radikülopati de bildirilmiştir ve klinik belirtiler, başlangıç ​​zamanlaması ve elektrofizyolojik testlerle WNV akut flaksid miyelitinden ayırt edilebilir.

Nadiren WNV hastalığı olan hastalarda kardiyak disritmiler, miyokardit, rabdomiyoliz, optik nörit, üveit, korioretinit, orşit, pankreatit ve hepatit tanımlanmıştır.

Hamilelik sırasında WNV ile enfekte olduğu bilinen kadınların çoğu enfeksiyon veya klinik anormallik kanıtı olmadan bebek doğurmuştur. En iyi belgelenmiş, doğrulanmış konjenital WNV enfeksiyonunda, anne gebeliğin yirmi yedinci haftasında nöroinvaziv WNV hastalığı geliştirmiş ve yenidoğanı beyin dokusunda kistik lezyonlar ve korioretinit ile doğmuştur. Görünüşe göre emzirme yoluyla WNV enfeksiyonu edinen bir bebek asemptomatik kalmıştır.

Klinik değerlendirme

Rutin klinik laboratuvar çalışmaları genellikle spesifik değildir. Nöroinvaziv hastalığı olan hastalarda, beyin omurilik sıvısı (BOS) incelemesi genellikle lenfositik pleositoz gösterir, ancak hastalığın erken döneminde nötrofiller baskın olabilir. Beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sıklıkla normaldir, ancak ensefalitli hastalarda bazal ganglionlarda, talamusta ve beyin sapında ve akut flaksid miyelitli hastalarda ön omurilikte sinyal anormallikleri görülebilir.

Nöroinvaziv olmayan WNV hastalığı veya WNV menenjitine sahip hastaların çoğu tamamen iyileşir, ancak yorgunluk, halsizlik ve güçsüzlük haftalarca veya aylarca sürebilir. WNV ensefaliti veya akut flaksid miyelitten iyileşen hastalarda genellikle kalıcı nörolojik eksiklikler bulunur. Nöroinvaziv hastalığı olan hastalar arasında genel vaka ölüm oranı yaklaşık %10’dur, ancak WNV ensefaliti ve akut flaksid miyelit hastalarında WNV menenjitine göre önemli ölçüde daha yüksektir.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, WNV enfeksiyonunun ve buna bağlı böbrek hastalığının devam edip etmediği konusunda soruları gündeme getirmiştir.

WNV ile enfekte olmuş çoğu insanın, hastalığa tekrar yakalanmaktan ömür boyu bağışıklık kazandığına inanılmaktadır. Bazı koşullar veya ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflamış bazı kişilerde, ilk enfeksiyona karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi olmayabilir veya bağışıklıkları zamanla azalabilir. Ancak çoğu insan, WNV hastalığına yakalandıktan sonra tekrar yakalanmaktan korunur.

Önemli gerçekler

  • Batı Nil Virüsü insanlarda ölümcül bir nörolojik hastalığa neden olabilir.
  • Ancak enfekte olan kişilerin yaklaşık %80’inde hiçbir belirti görülmez.
  • Batı Nil Virüsü insanlara çoğunlukla enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşıyor.
  • Virüs atlarda ciddi hastalıklara ve ölüme yol açabiliyor.
  • Atlarda kullanılmak üzere aşılar mevcut ancak henüz insanlarda kullanımı mümkün değil.
  • Batı Nil virüsünün doğal konakçıları kuşlardır.
Batı Nil Virüsü (WNV) insanlarda nörolojik hastalığa ve ölüme neden olabilir. WNV genellikle Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da bulunur. WNV doğada kuşlar ve sivrisinekler arasında bulaşmayı içeren bir döngüde korunur. İnsanlar, atlar ve diğer memeliler enfekte olabilir.

Batı Nil Virüsü (WNV), flavivirüs cinsinin bir üyesi olup, Flaviviridae ailesinin Japon ensefaliti antijenik kompleksine aittir .

Salgınlar

Batı Nil Virüsü (WNV) ilk olarak 1937’de Uganda’nın Batı Nil bölgesinde bir kadında izole edildi. 1953’te Nil deltası bölgesindeki kuşlarda (kargalar ve columbiformes) tanımlandı. 1997’den önce WNV kuşlar için patojenik olarak kabul edilmiyordu, ancak o zamanlar İsrail’de daha virülan bir suş, ensefalit ve felç belirtileri gösteren farklı kuş türlerinin ölümüne neden oldu. WNV’ye atfedilebilen insan enfeksiyonları, Dünya’daki birçok ülkede 50 yıldan uzun süredir bildirilmektedir.

1999’da İsrail ve Tunus’ta dolaşan bir WNV New York’a ithal edildi ve sonraki yıllarda kıta Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yayılan büyük ve dramatik bir salgına neden oldu. ABD’deki WNV salgını (1999-2010), vektör kaynaklı patojenlerin mevcut yaşam alanlarının dışında ithal edilmesinin ve yerleşmesinin dünya için ciddi bir tehlike oluşturduğunu vurguladı.

En büyük salgınlar Yunanistan, İsrail, Romanya, Rusya ve ABD’de meydana geldi. Salgın bölgeleri büyük kuş göç yolları üzerindedir. Orijinal aralığında WNV, Afrika, Avrupa’nın bazı bölgeleri, Orta Doğu, Batı Asya ve Avustralya’da yaygındı. Virüs, 1999’da ABD’ye girmesinden bu yana yayıldı ve şu anda Kanada’dan Venezuela’ya kadar yaygın bir şekilde yerleşmiş durumda.

Bulaşma

İnsan enfeksiyonu çoğunlukla enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu oluşur. Sivrisinekler enfekte kuşlardan beslendiklerinde enfekte olurlar ve bu kuşlar virüsü birkaç gün boyunca kanlarında dolaştırırlar. Virüs sonunda sivrisineğin tükürük bezlerine girer. Daha sonraki kan öğünleri sırasında (sivrisinekler ısırdığında) virüs insanlara ve hayvanlara enjekte edilebilir ve burada çoğalabilir ve muhtemelen hastalığa neden olabilir.

Virüs ayrıca diğer enfekte hayvanlarla, onların kanlarıyla veya diğer dokularla temas yoluyla da bulaşabilir.

İnsan enfeksiyonlarının çok küçük bir kısmı organ nakli, kan transfüzyonu ve anne sütü yoluyla meydana gelmiştir. Transplasental (anneden çocuğa) WNV bulaşmasına dair bir vaka bildirilmiştir.

Bugüne kadar, WNV’nin insandan insana günlük temas yoluyla bulaştığına dair bir veriye rastlanmamıştır ve standart enfeksiyon kontrol önlemleri alındığında sağlık çalışanlarına WNV bulaştığına dair bir veri de bildirilmemiştir.

Laboratuvar çalışanlarına WNV bulaştığı bildirilmiştir.

Belirtiler ve semptomlar

WNV enfeksiyonu enfekte kişilerin yaklaşık %80’inde asemptomatiktir (hiçbir belirti göstermez) veya Batı Nil ateşi veya şiddetli Batı Nil hastalığına yol açabilir.

WNV ile enfekte olan kişilerin yaklaşık %20’sinde Batı Nil ateşi gelişir. Semptomlar arasında ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve vücut ağrıları, mide bulantısı, kusma, bazen deri döküntüsü (vücudun gövdesinde) ve şişmiş lenf bezleri bulunur.

Şiddetli hastalığın belirtileri (Batı Nil ensefaliti veya menenjit veya Batı Nil poliomiyelit gibi nöroinvaziv hastalık olarak da adlandırılır) baş ağrısı, yüksek ateş, boyun tutulması, uyuşukluk, yönelim bozukluğu, koma, titreme, konvülsiyonlar, kas güçsüzlüğü ve felçtir. Batı Nil virüsü ile enfekte olan yaklaşık 150 kişiden 1’inin daha şiddetli bir hastalık formu geliştireceği tahmin edilmektedir. Ciddi hastalık her yaştan insanda ortaya çıkabilir, ancak 50 yaş üstü kişiler ve bazı bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (örneğin, nakil hastaları) WNV ile enfekte olduklarında ciddi şekilde hastalanma riski en yüksek olan kişilerdir.

Kuluçka süresi genellikle 3 ila 14 gündür.

Tanı

Batı Nil virüsü çeşitli testlerle teşhis edilebilir:

  • Bir hafta arayla enzim bağlı immünosorbent testi (ELISA) ile toplanan iki seri örnekte IgG antikor serokonversiyonu (veya antikor titrelerinde önemli artış);
  • IgM antikor yakalama enzim bağlantılı immünosorbent testi (ELISA);
  • nötralizasyon denemeleri;
  • ters transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) testi ile viral tespit ve
  • hücre kültürü ile virüs izolasyonu.

IgM, WNV enfeksiyonlu hastalardan klinik sunumları sırasında alınan hemen hemen tüm beyin omurilik sıvısı (BOS) ve serum örneklerinde tespit edilebilir. Serum IgM antikoru bir yıldan uzun süre kalabilir.

Tedavi ve aşı

Nöroinvaziv Batı Nil virüsü olan hastalar için tedavi destekleyicidir ve genellikle hastaneye yatmayı, intravenöz sıvıları, solunum desteğini ve sekonder enfeksiyonların önlenmesini içerir. İnsanlar için bir aşı mevcut değildir.

Vektör ve hayvan konakları

WN virüsü doğada sivrisinek-kuş-sivrisinek bulaşma döngüsünde korunur. Culex cinsi sivrisinekler genellikle WNV’nin başlıca vektörleri olarak kabul edilir, özellikle Cx. Pipiens . WNV sivrisinek popülasyonlarında dikey bulaşma (yetişkinlerden yumurtalara) yoluyla korunur.

Kuşlar WNV’nin rezervuar konakçılarıdır. Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Asya’da WNV enfeksiyonuyla ilişkili kuşlarda ölüm oranı nadirdir. Çarpıcı bir tezat olarak, virüs Amerika’daki kuşlar için oldukça patojeniktir. Karga ailesinin ( Corvidae ) üyeleri özellikle hassastır, ancak virüs 250’den fazla türe ait ölü ve ölmekte olan kuşlarda tespit edilmiştir. Kuşlar sivrisinek ısırıkları dışında çeşitli yollarla enfekte olabilir ve farklı türlerin bulaşma döngüsünü sürdürme potansiyeli farklı olabilir.

Atlar, tıpkı insanlar gibi “son çare” konaklarıdır, yani enfekte olsalar bile enfeksiyonu yaymazlar. Atlarda semptomatik enfeksiyonlar da nadirdir ve genellikle hafiftir, ancak ölümcül ensefalomiyelit dahil nörolojik hastalıklara neden olabilir.

Önleme

Atlarda bulaşmanın önlenmesi

Hayvanlardaki WNV salgınları insan vakalarından önce geldiğinden, kuşlarda ve atlarda yeni vakaları tespit etmek için aktif bir hayvan sağlığı gözetim sisteminin kurulması, veterinerlik ve insan halk sağlığı yetkililerine erken uyarı sağlamak için önemlidir. Amerika’da, ölü kuşları yerel yetkililere bildirerek topluma yardımcı olmak önemlidir.

Atlar için aşılar geliştirilmiştir. Tedavi destekleyicidir ve viral bir etkenle enfekte olmuş hayvanlar için standart veterinerlik uygulamalarıyla tutarlıdır.

İnsanlarda enfeksiyon riskini azaltmak

Aşının bulunmadığı bir ortamda, insanlarda enfeksiyonu azaltmanın tek yolu, risk faktörleri konusunda farkındalığı artırmak ve insanları virüse maruz kalmayı azaltmak için alabilecekleri önlemler konusunda eğitmektir.

Halk sağlığı eğitim mesajları aşağıdaki konulara odaklanmalıdır:

  • Sivrisinek bulaşma riskini azaltma. Bulaşmayı önleme çabaları öncelikle sivrisinek ağları, kişisel böcek kovucu kullanımı, açık renkli giysiler (uzun kollu gömlekler ve pantolonlar) giyme ve ısırmaların en yoğun olduğu zamanlarda açık hava aktivitelerinden kaçınma yoluyla sivrisinek ısırıklarına karşı kişisel ve toplumsal korumaya odaklanmalıdır. Ayrıca toplumsal programlar, toplulukları yerleşim alanlarındaki sivrisinek üreme alanlarını yok etmeye teşvik etmelidir.
  • Hayvandan insana bulaşma riskini azaltmak. Hasta hayvanları veya dokularını tutarken ve kesim ve ayıklama prosedürleri sırasında eldiven ve diğer koruyucu giysiler giyilmelidir.
  • Kan nakli ve organ nakli yoluyla bulaşma riskini azaltma. Etkilenen bölgelerde salgın sırasında yerel/bölgesel epidemiyolojik durum değerlendirildikten sonra kan ve organ bağışı kısıtlamaları ve laboratuvar testleri dikkate alınmalıdır.

Vektör Kontrolü

İnsan WNV enfeksiyonlarının etkili bir şekilde önlenmesi, virüsün bulunduğu bölgelerde kapsamlı, entegre sivrisinek gözetimi ve kontrol programlarının geliştirilmesine bağlıdır. Çalışmalar, kuşlardan insanlara “köprü” görevi görebilecek olanlar da dahil olmak üzere WNV bulaşmasında rol oynayan yerel sivrisinek türlerini belirlemelidir. Kaynak azaltma (toplum katılımıyla), su yönetimi, kimyasallar ve biyolojik kontrol yöntemleri dahil olmak üzere entegre kontrol önlemlerine vurgu yapılmalıdır.

Sağlık hizmeti ortamlarında enfeksiyonun önlenmesi

Şüpheli veya doğrulanmış WNV enfeksiyonu olan hastalara bakan veya onlardan alınan örnekleri işleyen sağlık çalışanları standart enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulamalıdır. Şüpheli WNV enfeksiyonu olan insanlardan ve hayvanlardan alınan örnekler, uygun şekilde donatılmış laboratuvarlarda çalışan eğitimli personel tarafından işlenmelidir.

DSÖ’nün yanıtı

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi ve DSÖ Amerika Bölgesi, ülke ofisleri ve uluslararası ortaklarla birlikte sırasıyla Avrupa’da ve Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Karayipler’de WNV gözetimi ve salgın yanıt faaliyetlerini yoğun bir şekilde desteklemektedir.

 

Batı Nil virüsü (West Nile virus) Nedir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Akyazı Güncel Haber Sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Akyazı Güncel Haber

Akyazı Güncel Haber

Akyazı Haber - Akyazi Haber - Son Dakika Akyazı Haber -Akyazi Haber Akyazı Haber – Akyazi Haber Akyazı Haber | Son Dakika Sakarya Akyazı Haberleri